The Chains, The Searchers-tributeband
HOMEPAGE INFO 1964 - 1972 1981 - 2005 2006 - heden CD THE SEARCHERS MERSEYBEAT FOTO'S GASTENBOEK
The Chains, het tweede leven (van 1981 tot 2005):

We zijn zo'n kleine tien jaar verder zo rond begin 1981. Carla Bokma krijgt een idee. Zij is de echtgenote van Gerrit die in de sixties bassist was van The Ronal Four, een andere Enschedese beatband. De carrières van The Chains en TRF lopen voor een groot deel parallel. Beide bands hebben hun roots in de wijk het Pathmos, Ron van TRF was een jeugdvriendje van Egbert. De beide bands traden vooral in Duitsland op in de zelfde zalen en speelden soms ook samen op festivals. Beide bands stopten ongeveer gelijktijding. Kortom, Carla had een idee. Zij wilde de gezelligheid en de muziek van de sixties nog eens opnieuw beleven. Ze dacht erover om een reunie te organiseren. Het leek haar leuk om dat te doen met twee bands, uiteraard met TRF en daarnaast met The Chains. Nou dat was niet aan dovemansoren gezegd. Beide bands reageerden enthousiast en toen dat ook nog kon gebeuren in één van die typische sixties-zalen - De Roef - toen was de organisatie gauw in kannen en kruiken.

Die reunie was een enorm succes. In principe was de toegang alleen voor genodigden - vrienden en kennissen uit de beatperiode - maar toen de avond daar was, bleek de tamtam zijn werk te hebben gedaan. Uit alle hoeken en gaten kwamen bezoekers die - hoewel niet uitgenodigd - dit gebeuren niet aan hun neus voorbij wilden laten gaan. De Roef was afgeladen vol. Als gevolg van dat succes organiseerden de Refreshers, ook al zo'n plaatselijke band, eveneens een succesvolle reunie in De Roef. Een aantal mensen - waaronder Chains-lid Koos Wiekenkamp besloot in 1983 de zaken groter aan te pakken. De in heel muziekminnend Enschede nog in het geheugen gegrift staande Textielbeatnacht met een tiental bands in de Twentehallen was het gevolg. The Chains, foto van de bezetting 1981 - 2005

The Chains tijdens de Reunie in de Roef in november 1981


Links: Egbert de Wit bas/zang
Midden: Wim Gerritsen slag-/sologitaar
Achter: Koos Wiekenkamp drums/zang
Rechts: Buddy Veldhuizen slag-/sologitaar/zang


Sindsdien zijn er steeds festivals geweest met Enschedese sixties-bands. Tussen 1984 en 1990 vond zo'n festival meestal plaats in De Sloep, vrij kleinschalig met vier of vijf bands en met hooguit 400 bezoekers. Vanaf 1990 werd het festival om de twee jaar in het Muziekcentrum in Enschede gehouden, waar 2.000 bezoekers in kunnen. Er werd voor dat doel de Stichting Textielbeat in het leven geroepen. Koos was mede-initiatiefnemer van de Textielbeat-organisatie en hij maakte tot 2005 deel uit van het bestuur. Egbert zit vanaf de oprichting van de stichting in het bestuur als penningmeester. Sinds het jaar 2000 wordt het festival in nog grotere locaties gehouden, waarbij in dat jaar 5.500 bezoekers werden ontvangen. De laatste jaren nemen zo tussen de 15 en 18 bands deel en allemaal uit Enschede. Als Carla Bokma nooit dat idee had gehad…. Je kunt daarom ook zonder overdrijven stellen dat die eerste reunie de aanzet is geweest tot wat thans in Enschede en omstreken als het fenomeen 'Textielbeatfestival' bekend staat. The Chains, foto van het optreden op Textielbeat 2003

The Chains tijdens het Textielbeatfestival op 7 december 2003


Links: Wim Gerritsen slag-/sologitaar
Front: Egbert de Wit bas/zang
Rechts: Buddy Veldhuizen slag-/sologitaar/zang
Rechtsachter: Koos Wiekenkamp drums/zang


Je kunt zeggen dat de Chains weer bestaan zo ongeveer vanaf halverwege de 80er-jaren. De band besloot toen om - ook tussen de festivals in - dóór te repeteren. Ook bij andere gelegenheden dan de festivals zijn The Chains sindsdien met regelmaat weer te beluisteren. In die periode besloot de band ook om zich te specialiseren. Al in de 60er-jaren werden veel songs gespeeld van de wereldberoemde Engelse band The Searchers. Qua instrumentale bezetting kwam die band overeen en ook de vocale mogelijkheden van The Chains sloten daar behoorlijk bij aan. De betiteling "De Enschedese Searchers" wordt sindsdien dan ook te pas en te onpas gebruikt. Dat ging zelfs zo ver dat in de periode 1995 t/m 1999 opnamen werden gemaakt voor een CD met daarop alleen covers van Searchers-songs. Die CD werd in januari 2000 gepresenteerd en heet "Meeting The Searchers". Over de CD kun je elders op de site meer lezen.
The Chains, foto van het optreden in de Assinkhof in december 2004 The Chains, foto van het optreden in de Assinkhof in december 2004
The Chains in de Assinkhof december 2004
In 2005 kwam het moment dat de band inmiddels 40 jaar - zij het met een onderbreking - als The Chains door het leven ging. De band was druk bezig met de voorbereiding voor het Textielbeatfestival van 2005, toen gaandeweg bleek dat er iets haperde aan Wim. En die hapering nam in de loop van de voorbereiding niet af. Om die reden moest halverwege november onder ogen worden gezien dat Wim niet in staat leek om zijn rol binnen de band op het festival van 2005 uit te kunnen voeren. In onderling overleg is toen besloten dat hij niet mee zou doen. The Chains gingen er toen van uit dat het om een voorbijgaande hapering zou gaan en dat Wim zich na enige tijd weer zou aansluiten. Om toch aan het festival te kunnen meedoen moest de band als een haas op zoek naar een vervanger - er waren namelijk nog maar drie weken te gaan.

Min of meer direct kwam toen de naam naar voren van iemand die naar het gevoel van alle bandleden perfect zou passen. Tijdens de opnames voor de CD "Meeting The Searchers" werd een tijdlang intensief en vooral heel plezierig samengewerkt met de eigenaar van de studio, Georg Kwiotek. Hij is een uitstekende gitarist, hij kende de Searchers-muziek 'opnamespoor voor opnamespoor', hij wist precies waar de band voor stond en vooral; het klikte al die tijd. Hij reageerde heel enthousiast op de vraag om met The Chains op het Textielbeatfestival 2005 te spelen. Na een korte periode van intensief repeteren is dat ook helemaal goed gekomen en kunnen The Chains terugzien op een heel geslaagd optreden tijdens dat festival.
The Chains, foto van de bezetting 1981 - 2005
The Chains tijdens het Textielbeatfestival op 11 december 2005.
Voor het eerst in 40 jaar zonder Wim Gerritsen
maar met Georg Kwiotek (geheel rechts).IN MEMORIAM
Wim Gerritsen is op 11 oktober 2011 plotseling overleden. Wim is gedurende ongeveer 40 jaren lid geweest van The Chains en heeft alle ups and downs van de band meegemaakt. Vanwege voornamelijk lichamelijke ongemakken heeft hij zijn gitaar enkele jaren daarvoor al aan de wilgen gehangen. We herinneren ons Wim als een heel vriendelijk mens en een fijne collega en vriend.


Last updated 14.11.2015