The Chains, The Searchers-tributeband
HOMEPAGE INFO 1964 - 1972 1981 - 2005 2006 - heden CD THE SEARCHERS MERSEYBEAT FOTO'S GASTENBOEK
The Chains, het derde leven (van 2006 tot heden):

Laten we er maar van uitgaan dat het derde leven begon in 2006. Voor het eerst in 40 jaar traden The Chains op zonder Wim Gerritsen. Hoe fijn het muzikaal ook liep met Georg Kwiotek, het was een vreemde gewaarwording. De overige bandleden gingen er op dat moment nog van uit dat het om een voorbijgaande afwezigheid van Wim zou gaan en dat hij zich na enige tijd weer zou aansluiten bij The Chains. Dat bleek echter niet zo te zijn. In de eerste maanden van 2006 werd duidelijk dat Wim zijn gitaar voorzichtigjes aan de wilgen was gaan hangen. Ofschoon Georg Kwiotek in eerste instantie bereid leek om zich langer aan The Chains te willen binden, zag hij daar helaas later toch vanaf omdat hij - wonend tussen Reine en Osnabrück - de regelmatige tocht naar Nederland en het in-repeteren van de rest van het repertoire als een te grote belasting ervoer.

The Chains, foto van het optreden op 22 december 2006 The Chains tijdens één van de eerste optredens in de nieuwe
bezetting tijdens een besloten feestje eind 2006

Links: Gerrit Visser acc. gitaar/zang
Achter: Koos Wiekenkamp drums/zang
Midden: Egbert de Wit bas/zang
Middenrechts: Buddy Veldhuizen slag-/sologitaar/zang
Rechts: Joop Kiewiet slag-/sologitaar

Vooral achteraf kun je die gebeurtenissen aanmerken als het begin van een nieuw hoofdstuk. Van stoppen is nooit sprake geweest, dat betekende dus dat The Chains nogmaals moesten zoeken naar een gitarist. We praten dan over pak weg maart/april 2006. En waar moet zo iemand aan voldoen? Hij moet natuurlijk fatsoenlijk een gitaar vast kunnen houden, maar hij moet vooral ook qua stijl en beleving bij de muzikale opvattingen passen. Ook was het de bedoeling om een echt bandje te blijven; regelmatig bezig zijn met het repertoire en regelmatig optredens meepakken. Een gitarist dus die zich werkelijk zou willen binden. Er zijn er een aantal de revue gepasseerd, maar even zovaak waren er wel redenen om uiteindelijk niet met elkaar in zee te gaan.

The Chains, Joop op Textielbeat 2007 Joop Kiewiet, sinds medio 2006
toegetreden als slag-/sologitarist


Als je een gitarist zoekt, dan ga je in gedachten alle gitaristen af die je kent en vooral ook - niet kent, want via via wil er nog wel eens een onbekende naam opduiken. Maar wat je in ieder geval niet doet, is zoeken onder trompettisten, drummers of toetsenisten en dergelijke. Het was dan ook verrassend dat Joop Kiewiet - toetsenist bij The Buffoons - toen hij hoorde dat The Chains een gitarist zochten, liet weten daar wel oren naar te hebben. Het bleek dat hij van huis uit eigenlijk gitarist is. The Chains, Gerrit op Textielbeat 2007 En wat misschien nog wel grappiger was, Gerrit Visser - toen eveneens nog lid van The Buffoons - zag er ook wel wat in om toe te treden tot de typische gitaar-/zangband die The Chains is. Nou toen was de band ineens twee gitaristen - waarvan Gerrit annex vocalen - rijker en getransformeerd van viermansband in vijfmansband. Het is dan zo ongeveer half 2006.

Gerrit Visser, tussen medio 2006
en begin 2015 gitarist/zangerThe Chains, Harry op TwenteRock 2015 Ja, en dan wordt het 2015. Eigenlijk ieder jaar wel stellen The Chains zichzelf de vraag; wat nu, hoe zien we het komende jaar voor ons? Dingen komen meestal niet geheel onverwacht want al enige tijd bleek dat de toekomstneuzen van niet alle bandleden de zelfde kant op wezen. En als dat dan tegen elkaar wordt uitgesproken en als dan blijkt dat de inzichten te zeer verschillen om met elkaar verder te gaan, dan houdt het op. Gerrit Visser had een ander idee over de toekomst dan de overige leden van de band, zozeer dat dat niet langer verenigbaar was. Gerrit heeft daarom de band begin 2015 verlaten. Dat was heel jammer want Gerrit voegde veel toe aan het geluid van The Chains. Maar dingen lopen zoals ze lopen. Toen ontstond er een (zeer korte) zoektocht naar een vervanger. Want als er al een gedroomde vervanger bestond dan kwam die droom helemaal uit. Harry Bartelink, gitarist zanger van de voormalige Buffoons en van Suspended bleek graag bereid om de opengevallen plek in te nemen.

Harry Bartelink, sinds begin 2015
de nieuwe gitarist/zanger

Daarmee was het jaar 2015 nog niet voorbij, want eind van dat jaar besloot ook Joop Kiewiet The Chains te verlaten. Maar dat had een heel andere reden. Joop woont in Weeze (vliegveld Niederrhein) en gedurende vele jaren kwam hij voor repetities en optredens naar Enschede gereden of wel 270 kilometer v.v. per keer. We moeten nog een tweede muzikant zien die dat voor een hobbybandje over zou hebben. Maar toen was het genoeg geweest. Vanaf dat moment is The Chains weer een viermansband, zoals ze ooit begonnen.


Last updated 26.1.2016